ЖАСЫМЫҚТЫҢ СЕЛЕКЦИЯЛЫҚ ҚҰНДЫЛЫҒЫН АНЫҚТАУ ҮШІН КЛАСТЕРЛІК ТАЛДАУДЫ ҚОЛДАНУ (Lens culinaris Medik)

Авторлар

  • Аңсабаева Асия Симбаевна «Ахмет Байтұрсынұлы атындағы Қостанай өңірлік университеті» КЕАҚ https://orcid.org/0000-0002-2110-2650
  • Кузбакова Маржан Маратовна «С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті» КЕАҚ https://orcid.org/0000-0002-2110-2650
  • Хасанова Гульмира Жумагалиевна «С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті» КЕАҚ https://orcid.org/0000-0002-2110-2650
  • Джатаев Сатывалды Адинеевич «С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті» КЕАҚ https://orcid.org/0000-0002-2110-2650

DOI:

https://doi.org/10.52269/22266070_2024_3_53

Кілт сөздер:

жасымық, кластерлік талдау, бұршақ дақылдары, коллекция, өнімділік, селекция, құнды қасиеттердің қайнар көзі

Аңдатпа

Мақалада 2021-2023 жж «А.И. Бараев атындағы АШҒЗИ» ЖШС-нің егістік алқаптарында өсірілген жасымықтың экономикалық құнды белгілерін зерттеу нәтижелері берілген. Зерттеу объектілері ретінде VIR, ICARDA және шетелдік селекциядан алынған жасымықтың генетикалық коллекцияларынан алынған 100 сорт (Түркия, Канада, Болгария, Молдова, Украина, Беларусь) болды. Ірі тұқымды жасымық үшін қабылданған стандарттар Шырайлы сорты, ал ұсақ тұқымды жасымық үшін Крапинка сорты болды. Зерттеу нәтижесінде Солтүстік Қазақстан жағдайындағы жасымықтың жеке шаруашылық құнды белгілерінің қайнар көздері анықталды. Маңызды экономикалық құнды белгілері бойынша негізгі компоненттерді иерархиялық кластерлеу әр түрлі асыл тұқымды құндылығы бар бес топтың болуын анықтады. Тәжірибелік және селекциялық тұрғыдан ең перспективалы болып бірінші кластерге жататын үлгілер қарастырылуы керек, оларда оңтайлы өнімділік және бір өсімдіктегі тұқым салмағы сияқты сандық белгілердің максималды көрінісі бар. Екінші кластер өнімді және ерте пісетін үлгілерді біріктірді, ал үшінші кластердің үлгілері жоғары ақуызды көздер ретінде пайдаланылуы мүмкін. Төртінші және бесінші кластерлердің жасымық үлгілері жасымықтың жаңа сорттарын жасау үшін перспективті бастапқы материал бола алады. 

Автор өмірбаяндары

  • Аңсабаева Асия Симбаевна , «Ахмет Байтұрсынұлы атындағы Қостанай өңірлік университеті» КЕАҚ

    PhD докторы, «Агрономия» кафедрасының доценті 

  • Кузбакова Маржан Маратовна, «С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті» КЕАҚ

    Ауыл шаруашылығы ғылымдарының магистрі, докторант 

  • Хасанова Гульмира Жумагалиевна, «С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті» КЕАҚ

    PhD докторы, егіншілік және өсімдік шаруашылығы кафедра оқытушысы 

  • Джатаев Сатывалды Адинеевич, «С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті» КЕАҚ

    Биология ғылымдарының кандидаты, егіншілік және өсімдік шаруашылығы кафедра қауымдастырылған профессоры 

Қосымша файлдар

Жарияланды

2024-10-18

Журналдың саны

Бөлім

Ауыл шаруашылығы ғылымдары