СҮТТІ СИЫРЛАРДЫҢ ТӨЛДЕУШНДЕГІ АЛИМЕНТАРЛЫҚ ФАКТОРЛАРДЫҢ РӨЛІ
DOI:
https://doi.org/10.52269/22266070_2024_2_28Кілт сөздер:
сиыр, азық, макро- микро элементтер, қан, ұрықтандыруАңдатпа
«Олжа Агро» ЖШС-де сиырлардың қора кезеңіндегі азық рационына жүргізілген зерттеулер белгіленген нормалардан ауытқуларды көрсетті. Ақуыз азығының құрамы 4% -ға арттырылды.
Рацион азығындағы макро-микроэлементтер құрамындағы ауытқулар байқалды: кальций, мырыш, мыс, марганец, бұл жыныстық гормондардың төмендеуімен байқалады.
Фосфор мен темірдің артық мөлшері (39,88 - 95,7% шегінде) марганецтің сіңуінің нашарлауына байланысты. Зерттелетін сиырлардың қан сарысуындағы магний концентрациясы нормадан 43% төмен. Бұл кальций мен фосфордың сіңімділігіне әсер етеді. Қан сарысуындағы жалпы ақуыздың концентрациясы нормадан 30,71% -ға жоғары. Бұл ретте альбуминдердің құрамы 75 г/л аспайды. Несепнәр мен глюкозаның концентрациясы қалыпты. АСат және АЛат көрсеткіштері бауырдың кернеуін көрсетеді. Бұл сиырлардың 3,4%-да кетоздың және 76,3%-да ацидоздың болуымен клиникалық түрде расталады. Сиырлардың 95% соматикалық жасушалардың саны маститтің жоқтығын көрсетеді.
Сүттегі ақуыз пен майдың арақатынасы диагностикалық сипатта болды. Көрсеткіштің 1-ге ұлғаюы кезінде ацидозды, кетозға 0,6-ға жақын арақатынасты көрсетеді. Азықтық рационда белгіленген нормалардан ауытқулар белгіленді, олар сауын сиырлардың ұрпақты болуының және олардың репродуктивті денсаулығының төмендеуінің тікелей себебі болып табылады.