ЕТТІ МАЛ ШАРУАШЫЛЫҒЫНЫҢ ОРГАНИКАЛЫҚ ӨНІМІН ӨНДІРУ ҮШІН ОТАНДЫҚ ШИКІЗАТ НЕГІЗІНДЕ АЗЫҚ ҚОСПАСЫН ӘЗІРЛЕУ

Авторлар

  • Кухар Елена Владимировна «С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті» КеАҚ
  • Ускенов Рашит Бахитжанович «С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті» КеАҚ
  • Бостанова Сауле Куанышпековна «А.И.Бараев атындағы астық шаруашылығы ғылыми-өндірістік орталығы» ЖШС

DOI:

https://doi.org/10.52269/22266070_2025_1_150

Кілт сөздер:

органикалық өнімдер, калий гуматы, азық қоспасы, ашытқылар, жануарлар

Аңдатпа

Бұл мақалада малды бордақылау кезінде азықтық антибиотиктерді, гормондарды және басқа компоненттерді қолданбай, органикалық өнім өндіру үшін отандық азықтық қоспаларын әзірлеу қажеттілігі өзектендіріледі. Гумин қышқылдары жайылымдық шөптермен, жемшөппен немесе табиғи немесе арнайы жемшөп қоспаларымен жануарлардың ағзасына үнемі еніп отырады, метаболизм процестеріне енеді және жасушада толығымен метаболизденеді, бұл отандық қоңыр көмір калий гуматын жемшөп қоспасының негізгі компоненті ретінде пайдалануға негіз болды. Зерттеудің мақсаты зат алмасуды қалыпқа келтіруге, жалпы сауықтыруға және өнімділікті арттыруға бағытталған етті мал шаруашылығының органикалық өнімін өндіру үшін отандық шикізат негізінде азықтық қоспаны әзірлеу болып табылады.

Жұмыс барысында биологиялық, биотехнологиялық, микробиологиялық, микологиялық, статистикалық зерттеу әдістері қолданылды. Сыртқы түрін, рН, микробиологиялық тазалығын, зиянсыздығын, уыттылығын, пирогенділігін, аллергенділігін талдау, әлеуетті компоненттер мен дайын азықтық қоспаның жарамдылық мерзімі мен сақтау шарттарын анықтау ҚР МФ,  2008 ж. талаптарына сәйкес жүргізілді.

Азықтық қоспаның құрамдас бөліктері: калий гуматы, Әмбебап микробиологиялық мәдениет микроорганизмдерінің консорциумы, наубайханалық ашытқы, пробиотикалық бациллалар, қара сарбаз шыбынының дернәсілдері таңдалды. Негізгі дән ретінде бидай, сұлы, арпа және олардың қоспаларын пайдалана отырып, 5 ЖҚ рецептурасы әзірленді. Азықтық қоспаның органолептикалық талдауы және сапасын бақылау жүргізілді. Отандық калий гуматының негізінде жасалған азықтық қоспа тұрақты қасиеттерге ие, улы емес және жануарлар үшін қауіпсіз, микробиологиялық тазалығымен ерекшеленеді, калий гуматының негізгі препаратымен салыстырғанда зертханалық жануарлардың дене салмағының 2,3-3,0 г жоғарылауына әсер етеді. Азықтық қоспа «Еуропалық Парламент пен Кеңестің 2009 жылғы 13 шілдедегі № 767/2009 Ережесі (ЕО) азықты нарыққа шығару және пайдалану туралы» талаптарына және органикалық өнімдерді өндіру үшін бекітілген өнімдер тізімінің талаптарына сәйкес келеді.

Автор өмірбаяндары

  • Кухар Елена Владимировна, «С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті» КеАҚ

    биология ғылымдарының докторы, доцент, профессор м.а.

  • Ускенов Рашит Бахитжанович, «С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті» КеАҚ

    ауыл шаруашылығы ғылымдарының кандидаты, мал шаруашылығы өнімдерін өндіру және қайта өңдеу технологиясы кафедрасының доценті

  • Бостанова Сауле Куанышпековна, «А.И.Бараев атындағы астық шаруашылығы ғылыми-өндірістік орталығы» ЖШС

    ауыл шаруашылығы ғылымдарының кандидаты, қауымд. профессор

Қосымша файлдар

Жарияланды

2025-04-15

Журналдың саны

Бөлім

Ауыл шаруашылығы ғылымдары