ІРІ ҚАРА МАЛ ЕТІНІҢ БИОЛОГИЯЛЫҚ ҚАУІПСІЗДІГІН МИКРОБИОЛОГИЯЛЫҚ, ТОКСИКОЛОГИЯЛЫҚ ЖƏНЕ РАДИОЛОГИЯЛЫҚ КӨРСЕТКІШТЕРМЕН ЗЕРТТЕУ
Кілт сөздер:
ет, радиология, токсикология, микробиологияАңдатпа
Бұл мақалада салыстырмалы аспектіде бруцеллезге оң əсер ететін жас қашарлардың етінің, бұқалардың жас төлінің жəне ірі қара малдың етінің биологиялық қауіпсіздігін дəстүрлі бағалау көрсеткіштері ұсынылған. Еттің өзгеру деңгейі мен сипаты автолитикалық, микробиологиялық жəне тотығу процестерінің дамуы нəтижесінде ет сапасына шешуші əсер етеді. Микробиологиялық зерттеу мезофильді аэробты жəне факультативті-анаэробты микроорганизмдердің саны бруцеллезге оң əсер ететін ірі қара мал етінің үлгілеріндегі нормадан сəл асып түсетінін көрсетті. Сиыр етінің үлгілерін токсикологиялық жəне радиологиялық зерттеу ГОСТ талаптарына сəйкес зертханалық маманның қатысуымен жүргізілді. Сиыр етінің үлгілерін токсикологиялық жəне радиологиялық зерттеу нəтижелері бойынша біздің үлгілерімізде Pb, Cd жəне Cs мазмұны Берілген мəндерден аспады, яғни ГОСТ талаптарына сəйкес келді. Қорытынды: Кмафанм в, г артық емес, Salmonella, 25 г БГКП өнімдерінде, (E. coli), 0,01 г өнімдеріһ S. Aureu, 25 г Clostridia өнімдерінде,1 г өнімдерде зерттелген. Сапалық көрсеткіштер зерттелді: қорғасын, Pb, Кадмий, Cd, Цезий-137, Cs. Классикалық жəне жаңа зерттеу технологиялары қолданылды.