ТОЛЫҚ ҚҰНДЫ АЗЫҚТАНДЫРУ КӨРСЕТКІШІ РЕТІНДЕ, СИЫР СҮТІНІҢ ХИМИЯЛЫҚ ҚҰРАМЫ

Авторлар

  • Наталья Папуша НАО "Костанайский региональный университет им.А.Байтурсынова"
  • Нургуль Бермагамбетова
  • Бахыт Кубекова
  • Мадина Смаилова

DOI:

https://doi.org/10.52269/22266070_2022_2_59

Кілт сөздер:

сауын сиырларыныңазықтандыру рационы, шикі азықтық ақуыз, сүт мочевина, майдың қатынасы: сүттегі ақуыз, сүттің соматикалық жасушалары

Аңдатпа

Құрамында құрғақ зат 10,7% құрайтын шикі ақуызы бар сүтті сиырларды азықтандыру сиыр сүтіндегі мочевина мөлшерінің 45,9 мг/мл дейін артуына, сүттегі майдың: ақуыздың 0,8: 1 шегінде өзгеруіне, ал төзімді сиырлардың төмендеуі және соның салдарынан сүттегі соматикалық жасушалардың 302,3 мың/см3 дейін артуына әкелді. «Заря» АҚ жағдайында қара-ала сиырлардың азықтандыруға арналған рацион  түзетуне байланысты құрамында шикі ақуызы 9,9 % құрғақ зат құрайтын сүт өнімділігінің сандық және сапалық көрсеткіштеріне жақсы әсер етті. Осылайша, сүттегі мочевина концентрациясы 32,3 мг/мл дейін төмендеді, майдың қатынасы: сүт ақызына 1,06: 1 шегінде жақсарды, сиырлардың метаболизмі қалыпты жағдайға оралды, малдардың төзімділігі жоғарылады және сүттегі соматикалық жасушалардың саны 164,2 мың /см3 дейін азайды. Лактацияның әртүрлі кезеңдеріндегі сиырлардың азықтандыруына өзгерістерге әртүрлі әрекет ететіні атап өтілген. Азықтандыру өзгеруіне көбірек шалдыққан  сиырлар лактация 201 күннен астам, яғни лактацияның соңғы кезеңдерінде. Рационда күніне 1821 грамм шикі ақуыз алатын сиырлар топтары, 2163 грамм шикі ақуызды рационмен қабылдаған топтарға қарағанда сүт өндірудің сандық және сапалық көрсеткіштері жақсырақ болды.

Қосымша файлдар

Жарияланды

2022-07-01

Журналдың саны

Бөлім

Ауыл шаруашылығы ғылымдары