ЛАКТАЦИЯ САНЫНА БАЙЛАНЫСТЫ СИЫРЛАРДЫҢ СҮТ ӨНІМДІЛІГІ

Авторлар

  • Ян Мичинский

DOI:

https://doi.org/10.52269/22266070_2022_2_35

Кілт сөздер:

сиырлардың сауылуы, сүттің сапалық көрсеткіштерінің мазмұны, соматикалық жасушалар, майдың массалық үлесі

Аңдатпа

Сапалы құрамы бойынша бірінші топтағы сиырлардың сүті жақсы, сондықтан біз жүргізген зерттеуде бірінші топтағы сиырларда сүттегі соматикалық жасушалар мен мочевина мөлшері лактацияның үлкен сиырларына қарағанда əлдеқайда аз болды. Екінші топтағы сиырлардың сүтіндегі лактоза мөлшері біріншісімен салыстырғанда 1,51%-ға, үшіншісімен салыстырғанда 0,75%-ға жоғары болды. Сүттегі бос май қышқылдары неғұрлым көп болса, сүт майының тотығуы соғұрлым қарқынды болады, нəтижесінде жағымсыз иістер мен дəм тудыратын пероксидтер пайда болады, осылайша сүттің органолептикалық көрсеткіштерін ашарлайды. Біз жүргізген зерттеулерде сүттегі бос май қышқылдарының ең көп мөлшері лактацияның үлкен сиырларында тіркелген. Сонымен, үшінші топтағы сиырлардың сүті бос май қышқылдарының құрамымен 1,17% деңгейінде сипатталды, бұл кіші лактация сиырларына қарағанда 0,58-0,84% жоғары.

Түйінді сөздер: сиырлардың сауылуы, сүттің сапалық көрсеткіштерінің мазмұны, соматикалық жасушалар, майдың массалық үлесі.

Автор өмірбаяны

  • Ян Мичинский

    хабилитация докторы, Олштындағы Варминск-Мазур университетінің  жануарлар биоинженериясы факультетінің қой жəне ешкі шаруашылығы кафедрасының меңгерушісі, Варминск-Мазурский университетінің профессоры, Ольштын, Польша

Қосымша файлдар

Жарияланды

2022-07-01

Журналдың саны

Бөлім

Ауыл шаруашылығы ғылымдары