БИОЛОГИЯЛАНДЫРУ ТӘСІЛДЕРІНЕ БАЙЛАНЫСТЫ МАЙБҰРШАҚ ӨНІМІНІҢ ҚҰРЫЛЫМЫ ЖӘНЕ ӨНІМДІЛІГІ
DOI:
https://doi.org/10.52269/22266070_2023_2_80Кілт сөздер:
биологияландыру құралдары, соя, өнім құрылымы, өнімділікАңдатпа
Мақалада өнімділікті арттыруды және экологиялық таза өнім алуды қамтамасыз ететін биологияландыру тәсілдерін қолдана отырып, майбұршақ дақылының өсіру технологиясын әзірлеу бойынша зерттеу нәтижелері келтірілген.
Далалық тәжірибелер Алматы облысы, Еңбекшіқазақ ауданы, Балтабай ауылында орналасқан "Балтабай - 2030" ЖШС-де қысқа ротацилы ауыспалы егіс (майбұршақ, жүгері және күздік бидай) айналымында жүргізілді. Тәжірибе схемасына бақылау нұсқасы, көң, биогумус, HansePlant, Биоэкогум, Тумат және Агрофлорин кіреді.
Тәжірибелердегі учаскенің жалпы ауданы – 210 м2, есептік ауданы – 140 м2, қайталануы-3.
Далалық тәжірибелер зертханалық-далалық бақылау бағдарламаларымен сүйемелденді.
Зерттеу нәтижелері бойынша органикалық (көң, биогумус) тыңайтқыштарды енгізу және себу алдында тұқымдарды өңдеу, сондай-ақ өсімдік өсімдіктерін биологиялық препараттармен (HansePlant, Биоэкогум, Тумат, Агрофлорин) жапырақты бүрку, майбұршақтәсілдері пайдаланылған нұсқаларда майбұршақ өнімділігінің максималды мәні - 31,4-39,8 ц/га, бақылау нұсқасында – 24,2 ц/га болды. Бақылаумен салыстырғанда өнімнің өсуі 7,2-15,6 ц/га немесе 29,8-64,5% құрады.