ШҰЖЫҚ ӨНІМДЕРІН ӨНДІРУ ОБЪЕКТІЛЕРІНДЕГІ ШАЙЫНДЫЛАРДЫ САНИТАРИЯЛЫҚ-БАКТЕРИОЛОГИЯЛЫҚ ЗЕРТТЕУ
DOI:
https://doi.org/10.52269/22266070_2023_4_22Кілт сөздер:
санитарлық-бактериологиялық бақылау, индикаторлық микроорганизмдер, микробиологиялық жуу, шұжық цехы, микроорганизмдерАңдатпа
Ет өнімдерінің сапасы ет өңдеу цехтарының жабдықтары мен жабдықтарының санитарлық-гигиеналық жағдайына байланысты, өйткені қоршаған орта жағдайлары өнімді өңдеу мен жеткізумен тікелей немесе жанама байланысты, сондықтан азық-түлік сапасын анықтаудағы негізгі талап санитарлық жағдайды тексеру болып табылады. Санитарлық-бактериологиялық зерттеу барысында шұжық цехтарының өндірістік цехының жабдықтары мен жабдықтарын санитарлық өңдеудің тиімділігі, кәсіпорын қызметкерлерінің санитарлық-гигиеналық талаптарды сақтауы анықталды. Бөлінген санитарлық микроорганизмдердің биологиялық қасиеттері анықталды.
Зерттеу нәтижелері шұжық цехының E. coli тобының бактериялары, S. aureus, шартты-патогендік және патогендік микрофлораның жабдықтары мен мүкәммалынан шайындыларда жоспарлы бақылау кезінде анықталмағанын көрсетті, бұл дезинфекция режимінің сақталуын және тамақ өндірісі объектілерінің санитарлық нормалары мен ережелеріне сәйкестігін көрсетеді. Персоналдың қолынан және арнайы киімнен жуу нәтижелері гигиеналық нормалардың сақталуын көрсететін теріс болды. № 2 шұжық цехының жоспардан тыс бақылауы кезінде жабдықтан және шартты-патогенді микрофлорадан (Proteus) жалпы жуудың 22% - E. coli тобының бактериялары, сүйектен жасалған үстел мен куттерден шайындыларда табылды. Нәтижелер санитарлық талаптардың сақталмағанын және цех жабдықтарын қанағаттанарлықсыз санитарлық өңдеуді көрсетеді.
Микробиологиялық жуудан оқшауланған индикаторлық микроорганизмдер морфологиялық, мәдени және биохимиялық қасиеттері бойынша Escherichia, Enterobacter және Proteus тұқымдары ретінде анықталды.