ШҰЖЫҚ ӨНІМДЕРІН ӨНДІРУ ОБЪЕКТІЛЕРІНДЕГІ ШАЙЫНДЫЛАРДЫ САНИТАРИЯЛЫҚ-БАКТЕРИОЛОГИЯЛЫҚ ЗЕРТТЕУ

Авторлар

  • Шаменова Ботагоз Багдатовна «Ахмет Байтұрсынұлы атындағы Қостанай өңірлік университеті» КеАҚ https://orcid.org/0009-0002-3577-0091
  • Елеусизова Анара Тулегеновна «Ахмет Байтұрсынұлы атындағы Қостанай өңірлік университеті» КеАҚ https://orcid.org/0000-0002-9323-7984
  • Молдахметова Замзагуль Корганбековна «Ахмет Байтұрсынұлы атындағы Қостанай өңірлік университеті» КеАҚ https://orcid.org/0000-0002-0312-0169
  • Нуржанова Светлана Анатольевна «Ахмет Байтұрсынұлы атындағы Қостанай өңірлік университеті» КеАҚ

DOI:

https://doi.org/10.52269/22266070_2023_4_22

Кілт сөздер:

санитарлық-бактериологиялық бақылау, индикаторлық микроорганизмдер, микробиологиялық жуу, шұжық цехы, микроорганизмдер

Аңдатпа

Ет өнімдерінің сапасы ет өңдеу цехтарының жабдықтары мен жабдықтарының санитарлық-гигиеналық жағдайына байланысты, өйткені қоршаған орта жағдайлары өнімді өңдеу мен жеткізумен тікелей немесе жанама байланысты, сондықтан азық-түлік сапасын анықтаудағы негізгі талап санитарлық жағдайды тексеру болып табылады. Санитарлық-бактериологиялық зерттеу барысында шұжық цехтарының өндірістік цехының жабдықтары мен жабдықтарын санитарлық өңдеудің тиімділігі, кәсіпорын қызметкерлерінің санитарлық-гигиеналық талаптарды сақтауы анықталды. Бөлінген санитарлық микроорганизмдердің биологиялық қасиеттері анықталды.

Зерттеу нәтижелері шұжық цехының E. coli тобының бактериялары, S. aureus, шартты-патогендік және патогендік микрофлораның жабдықтары мен мүкәммалынан шайындыларда жоспарлы бақылау кезінде анықталмағанын көрсетті, бұл дезинфекция режимінің сақталуын және тамақ өндірісі объектілерінің санитарлық нормалары мен ережелеріне сәйкестігін көрсетеді. Персоналдың қолынан және арнайы киімнен жуу нәтижелері гигиеналық нормалардың сақталуын көрсететін теріс болды. № 2 шұжық цехының жоспардан тыс бақылауы кезінде жабдықтан және шартты-патогенді микрофлорадан (Proteus) жалпы жуудың 22% - E. coli тобының бактериялары, сүйектен жасалған үстел мен куттерден шайындыларда табылды. Нәтижелер санитарлық талаптардың сақталмағанын және цех жабдықтарын қанағаттанарлықсыз санитарлық өңдеуді көрсетеді.

Микробиологиялық жуудан оқшауланған индикаторлық микроорганизмдер морфологиялық, мәдени және биохимиялық қасиеттері бойынша Escherichia, Enterobacter және Proteus тұқымдары ретінде анықталды.

Автор өмірбаяндары

  • Шаменова Ботагоз Багдатовна, «Ахмет Байтұрсынұлы атындағы Қостанай өңірлік университеті» КеАҚ

    «7М09102 – Ветеринарлық санитария» мамандығы бойынша ветеринарлық санитария кафедрасының магистратураның білім алушысы

  • Елеусизова Анара Тулегеновна, «Ахмет Байтұрсынұлы атындағы Қостанай өңірлік университеті» КеАҚ

    философия докторы (Ph.D), ветеринарлық санитария кафедрасының қауымдастырылған профессорының м.а.

  • Молдахметова Замзагуль Корганбековна, «Ахмет Байтұрсынұлы атындағы Қостанай өңірлік университеті» КеАҚ

    техника ғылымдарының кандидаты, азық-түлік қауіпсіздігі және биотехнология кафедрасының қауымдастырылған профессорының м.а.

  • Нуржанова Светлана Анатольевна, «Ахмет Байтұрсынұлы атындағы Қостанай өңірлік университеті» КеАҚ

    техника ғылымдарының магистрі, Ветеринариялық санитария кафедрасының аға оқытушысы

Қосымша файлдар

Жарияланды

2023-12-29

Журналдың саны

Бөлім

Ветеринарлық ғылымдар