СОЛТҮСТІК ҚАЗАҚСТАННЫҢ ДАЛА АЙМАҒЫНДАҒЫ ЖЕМШӨП ДАҚЫЛДАРЫНЫҢ ӨНІМДІЛІГІ

Авторлар

  • Тынықұлов Марат Қарғанбекұлы Л.Н. Гумилев атындағы Еуразия ұлттық университеті https://orcid.org/0000-0002-4878-4030
  • Малицкая Наталья Владимировна М. Қозыбаев атындағы Солтүстік Қазақстан мемлекеттік университеті
  • Тлеппаева Айгүл Алдабергенқызы С. Сейфуллин атындағы Қазақ Агротехникалық университеті https://orcid.org/0000-0002-5128-3499
  • Аужанова Мария Асылхановна Ш.Уәлиханов атындағы Көкшетау мемлекеттік университеті

DOI:

https://doi.org/10.52269/22266070_2024_3_99

Кілт сөздер:

құмай – судан буданы, пайза, африкалық тары, өнімділік, жасыл масса, құрғақ зат

Аңдатпа

Мақалада Солтүстік Қазақстанның дала аймағындағы өнімділік бойынша дәстүрлі емес біржылдық жемдік дақылдардың салыстырмалы бағалау нәтижелері ұсынылған. Зерттеу объектілері ретінде сорго-судан шөбі гибридтері, жүгері, пайза және африкалық сұлының сорттары мен гибридтері алынды. Тақырыптың өзектілігі – Солтүстік Қазақстанның дала аймағы үшін жаңа, өнімділігі жоғары және құрғақшылыққа төзімді жемдік дақылдарды таңдап енгізу. Зерттеудің мақсаты: Солтүстік Қазақстанның дала аймағында жемдік дақылдарды өсіру ерекшеліктерін зерттеу; жемдік дақылдардың өнімділігін салыстырмалы бағалау жүргізу; және Солтүстік Қазақстанның дала аймағында өсіру үшін ең перспективті жемдік дақылдарды анықтау. Жұмыстың ғылыми маңызы – Солтүстік Қазақстанның дала аймағындағы әртүрлі жемдік дақылдардың салыстырмалы өнімділігі туралы жаңа мәліметтер алу. Зерттеуде келесі әдістер қолданылды: Б.А. Доспеховтың тәжірибелік әдісі, Д. Браунның өсімдіктерді есепке алу әдісі және Н.М. Бакаевтың топырақ ылғалдылығын анықтау әдісі; зертханалық талдаулар; және өнімділік деректерінің математикалық өңдеуі. Зерттеу нәтижелері бойынша, сорго-судан шөбі гибриді ең жоғары өнімділікке ие екені анықталды: 209,1 ц/га жас массасы және 32,6 ц/га құрғақ зат. Жүгері мен сорго-судан шөбі гибриді жемде шикі протеин мен шикі талшықтың теңгерімді құрамын көрсетті. Пайза мен африкалық сұлының өнімділігі төмен болғанымен, жүгері мен сорго-судан шөбі гибридімен салыстырғанда жеткілікті жоғары.

Автор өмірбаяндары

  • Тынықұлов Марат Қарғанбекұлы, Л.Н. Гумилев атындағы Еуразия ұлттық университеті

    Ауыл шаруашылығы ғылымдарының кандидаты, Биотехнология және микробиология кафедрасының доценті

  • Малицкая Наталья Владимировна, М. Қозыбаев атындағы Солтүстік Қазақстан мемлекеттік университеті

    Ауыл шаруашылығы ғылымдарының кандидаты, Агрономия және орман шаруашылығы кафедрасының доценті

  • Тлеппаева Айгүл Алдабергенқызы, С. Сейфуллин атындағы Қазақ Агротехникалық университеті

    Ауыл шаруашылығы ғылымдарының кандидаты, Егіншілік және өсімдік шаруашылығы кафедрасының доценті

  • Аужанова Мария Асылхановна, Ш.Уәлиханов атындағы Көкшетау мемлекеттік университеті

    Ауыл шаруашылығы ғылымдарының кандидаты, ауыл шаруашылығы және биоресурстар кафедрасының доценті

Қосымша файлдар

Жарияланды

2024-10-18

Журналдың саны

Бөлім

Ауыл шаруашылығы ғылымдары