ТАМАҚ ӨНЕРКӘСІБІНІҢ ҚАЛДЫҚТАРЫ НЕГІЗІНДЕ ІРІ ҚАРА МАЛҒА АРНАЛҒАН ЭКСПЕРИМЕНТТІК СТАРТЕРЛЕР ӘЗІРЛЕУ
DOI:
https://doi.org/10.52269/22266070_2024_3_90Кілт сөздер:
бұзау стартері, жұмыртқа ұнтағы, құрғақ сүт сарысуы, жем ашытқысы, ақуыз мөлшеріАңдатпа
Бұл мақалада зауыттық жемшөп өнімдеріне балама алу үшін оларды өңдеу тәсілі ретінде сапасыз жұмыртқалар, сарысу және ашытқылар сияқты тамақ өнімдерінің қалдықтарына негіздел-ген бұзау стартерлерінің өндіріс технологиясы мен тағамдық сипаттамасы сипатталған. Дайын стартерлерді зоотехникалық талдау кезінде ақуыздың жоғары мөлшері және олардың маңызды тағамдық құндылығы атап өтілді. Тәжірибелік стартерлердегі ақуыз мөлшері 20% -дан асты, атап айтқанда, кондиционерленбеген жұмыртқадан алынған жұмыртқа ұнтағы негізінде «Стартер А» – да талданатын көрсеткіш 21,58% жемдік ашытқы негізінде «Стартер В» – да 20,98% құрады. Осы стартерлерді өндірудің орындылығы мен өндірістің экономикалық компонентіне ерекше назар аударылады. Сондай-ақ, ең арзан жем «Стартер А» екені анықталды. Жұмыртқа ұнтағы негізінде «Стартер А» өндірісінің өзіндік құны 172,78 теңгені, ал «Стартер Б» 269,4 теңгені құрады. Олардың құнындағы айырмашылық 96,62 теңгені немесе 64,1% - құрады. Сондай-ақ, эксперименттік жемшөп қоспалары тағамдық жағынан зауыттық аналогтан кем түспейді және өзіндік құнының төмен-дігімен сипатталады деген қорытындыға келді.