ЖАЗДЫҚ ЖҰМСАҚ БИДАЙДЫҢ АСТЫҚ САПАСЫНЫҢ ГЕНДЕРІНІҢ МОЛЕКУЛАЛЫҚ-ГЕНЕТИКАЛЫҚ ТАЛДАУЫ
DOI:
https://doi.org/10.52269/KGTD2531110Кілт сөздер:
жаздық жұмсақ бидай, глютениндер, waxy, сапа, молекулалық маркерлерАңдатпа
Жұмыста қазақстандық селекцияның жұмсақ жаздық бидай дәнінің сапасын арттыруға әсер ететін гендер комбинацияларын анықтау туралы ақпарат берілген. Бидай дәнінің сапасын арттыруға немесе төмендетуге жауапты Glu-D1 x2-x5, Glu-D1 y10-y12, Glu-A1, Glu-B1-x7, Wx-A1, Wx-D1, Wx-B1 гендік аллельдері анықталды. Glu гендерінің аллельді нұсқалары глютениндердің компоненттік құрамын генетикалық бақылауды жүзеге асырады, олардың ішінде жоғары молекулалық (HMW-GS) глютениндердің биосинтезіне жауап беретін Glu-1 локусы ерекше маңызға ие. Бидай крахмалы негізінен полисахаридтердің екі түрі – амилоза және амилопектин арқылы түзіледі. Амилоза синтезі амилопласттарда вакси ақуызы деп те аталатын түйіршікпен байланысқан крахмал синтаза ферментінің (GBSS, granule-bound starch synthase) қатысуымен жүзеге асырылады. Бұл ферменттің синтезіне WX (waxy) гендер тобы жауап береді. Жұмыс Қазақстандық селекциядағы бидайдың 37 үлгісімен жүргізілді, мысалы 347/11, 233/10, 342/08, 199/14-1, 249/14-2, 215/14, 242/15, 204/14-1, 274/13, , 241/14, 182/14, 216/12, 169/15, 224/14, 52/15, 285/16, 166/14, 194/14, 322/14, 210/14, 73/15, 132/15, 48/14, 143/09, 241/14-2, 83/05, 204/14-2, 307/14, 326/16-1, 86/15, 129/14, 326/16-1, 249/14-4, стандарт ретінде Асыл Сапа st, Астана, Ақмола 2, st тың мерейтойлық st сияқты сорттар болды. ("Астық шаруашылығының ғылыми-өндірістік орталығы" ЖШС. А. И. Бараева). Зерттеу нәтижелері бойынша Асыл Сапа st, Астана сияқты сапалы гендердің үздік комбинациясы бар донорлар үлгілері анықталды, 169/15, 73/15, 204/14-2, 86/15, 166/14, 347/11, 241/14, 132/15, 129/14, жаздық жұмсақ бидайдың жоғары сапалы сорттарын жасау кезінде селекциялық бағдарламаларда одан әрі пайдалану ұсынылуы мүмкін.

