ЖАЗДЫҚ ЖҰМСАҚ БИДАЙДЫҢ АСТЫҚ САПАСЫНЫҢ ГЕНДЕРІНІҢ МОЛЕКУЛАЛЫҚ-ГЕНЕТИКАЛЫҚ ТАЛДАУЫ

Авторлар

  • Абдуллоев Фируз Махмадсаидұлы «С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті» ҚеАҚ
  • Савин Тимур Владимирович А.И.Бараев атындағы астық шаруашылығы ғылыми-өндірістік орталығы» ЖШС
  • Зотова Людмила Петровна «С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті» ҚеАҚ
  • Дюсибаева Элмира Наврусбековна «С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті» ҚеАҚ

DOI:

https://doi.org/10.52269/KGTD2531110

Кілт сөздер:

жаздық жұмсақ бидай, глютениндер, waxy, сапа, молекулалық маркерлер

Аңдатпа

Жұмыста қазақстандық селекцияның жұмсақ жаздық бидай дәнінің сапасын арттыруға әсер ететін гендер комбинацияларын анықтау туралы ақпарат берілген. Бидай дәнінің сапасын арттыруға немесе төмендетуге жауапты Glu-D1 x2-x5, Glu-D1 y10-y12, Glu-A1, Glu-B1-x7, Wx-A1, Wx-D1, Wx-B1 гендік аллельдері анықталды. Glu гендерінің аллельді нұсқалары глютениндердің компоненттік құрамын генетикалық бақылауды жүзеге асырады, олардың ішінде жоғары молекулалық (HMW-GS) глютениндердің биосинтезіне жауап беретін Glu-1 локусы ерекше маңызға ие. Бидай крахмалы негізінен полисахаридтердің екі түрі – амилоза және амилопектин арқылы түзіледі. Амилоза синтезі амилопласттарда вакси ақуызы деп те аталатын түйіршікпен байланысқан крахмал синтаза ферментінің (GBSS, granule-bound starch synthase) қатысуымен жүзеге асырылады. Бұл ферменттің синтезіне WX (waxy) гендер тобы жауап береді. Жұмыс Қазақстандық селекциядағы бидайдың 37 үлгісімен жүргізілді, мысалы 347/11, 233/10, 342/08, 199/14-1, 249/14-2, 215/14, 242/15, 204/14-1, 274/13, , 241/14, 182/14, 216/12, 169/15, 224/14, 52/15, 285/16, 166/14, 194/14, 322/14, 210/14, 73/15, 132/15, 48/14, 143/09, 241/14-2, 83/05, 204/14-2, 307/14, 326/16-1, 86/15, 129/14, 326/16-1, 249/14-4, стандарт ретінде Асыл Сапа st, Астана, Ақмола 2, st тың мерейтойлық st сияқты сорттар болды. ("Астық шаруашылығының ғылыми-өндірістік орталығы" ЖШС. А. И. Бараева). Зерттеу нәтижелері бойынша Асыл Сапа st, Астана сияқты сапалы гендердің үздік комбинациясы бар донорлар үлгілері анықталды, 169/15, 73/15, 204/14-2, 86/15, 166/14, 347/11, 241/14, 132/15, 129/14, жаздық жұмсақ бидайдың жоғары сапалы сорттарын жасау кезінде селекциялық бағдарламаларда одан әрі пайдалану ұсынылуы мүмкін.

Автор өмірбаяндары

  • Абдуллоев Фируз Махмадсаидұлы, «С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті» ҚеАҚ

    Ауыл шаруашылығы дақылдарының генетикасы және селекциясы" 2 курс докторанты

  • Савин Тимур Владимирович, А.И.Бараев атындағы астық шаруашылығы ғылыми-өндірістік орталығы» ЖШС

    биология ғылымдарының кандидаты, басқарма төрағасы

  • Зотова Людмила Петровна, «С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті» ҚеАҚ

    PhD, "егіншілік және өсімдік шаруашылығы" кафедрасының аға оқытушысы

  • Дюсибаева Элмира Наврусбековна, «С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті» ҚеАҚ

    PhD, "егіншілік және өсімдік шаруашылығы" кафедрасының қауымдастырылған профессоры

Қосымша файлдар

Жарияланды

2025-09-30

Журналдың саны

Бөлім

Ауыл шаруашылығы ғылымдары