ОРГАНИКАЛЫҚ ЕГІНШІЛІК ЖАҒДАЙЫНДА ЖАЗДЫҚ БИДАЙ ӨСІРУ

ВОЗДЕЛЫВАНИЕ ЯРОВОЙ ПШЕНИЦЫ В УСЛОВИЯХ ОРГАНИЧЕСКОГО ЗЕМЛЕДЕЛИЯ

Авторлар

  • Екатерина Екатеринская
  • Светлана Сомова
  • Юрий Тулаев
  • Сания Тулкубаева

DOI:

https://doi.org/10.52269/22266070_2022_2_72

Кілт сөздер:

органикалық егіншілік, топырақтың минималды өңдеу технологиялары, жаздық бидай, ауыспалы егістер

Аңдатпа

Мақалада 2021 жылғы органикалық егіншілік жүйесінде ауыспалы егісте жаздық бидайды өңдеу бойынша "Заречное АШҒС" ЖШС жүргізілген зерттеулер сипатталған.

Зерттеулер әртүрлі ауыспалы егістердің 4 схемасын ұсынды.Тәжірибелік нұсқаларда заманауи жабдықтар мен құралдарды қолдануға артықшылық берілген, бұл опцияларда минималды технологияны толығымен орындауға, дақылдарды өсіруге энергия шығынын азайтуға және топырақтың су-физикалық қасиеттеріне және тұтастай құнарлылыққа оң әсер етуге мүмкіндік берді.

4 дәнді-бұршақты ауыспалы егісте өсірілген бидай басқа ауыспалы егістерге қарағанда орташа есеппен 5,21-5,49 кг/га жоғары өнімділікке ие болды.

Қалған ауыспалы егістердің бидай өнімділігінің барлық артуы немесе төмендеуі шамалы болды. Биологиялық будан (сұлы) одан кейін 4 дәнді-бұршақты ауыспалы егісте (II сызба) өсірілетін бидайды қоспағанда, оның өнімділігі 7,06 ц/га құрады.

Бұршақтың жақсы өнімі екі айналымда да алынды, ол орташа есеппен 13,78-14,20 кг/га құрады.

Құрғақ  жыл үшін майлы зығырдан жақсы өнім алынды-6,93 ц/га. қарақұмық өнімділігі орта есеппен 4,37 ц/га құрады.

2021 жылы алынған егіннің сапасы астықтың жоғары класына қойылатын талаптарға сай болды.

Қосымша файлдар

Жарияланды

2022-07-01

Журналдың саны

Бөлім

Ауыл шаруашылығы ғылымдары