ГРЕК ЖАҢҒАҒЫ ҚАБЫҒЫН ӨҢДЕУ ӘДІСТЕРІНІҢ АНТИОКСИДАНТТЫ ЗАТТАРДЫҢ БӨЛІНУІНЕ ӘСЕРІН ЗЕРТТЕУ
DOI:
https://doi.org/10.52269/22266070_2023_1_201Кілт сөздер:
жаңғақ қабығы, экстракция, сығынды, эстрагент, мөлшер, концентрацияАңдатпа
Мақалада грек жаңғағы қабығынан антиоксидантты заттардың шығуына өңдеу әдістерінің әсері туралы зерттеу нәтижелері келтірілген. Сығынды алудың технологиялық процестері мен режимдері негізделген. Ұсақталған қабықтың мөлшері, экстракция уақыты және еріткіштің концентрациясы зерттелді.
Грек жаңғағының көп бөлігі қабық пен қабықшадан тұрады, олар фенолды қосылыстарға бай құнды емес жанама өнімдер. Бұл жағдайда ядроларды тазарту сатысында алынған қабық, әдетте, өртеу арқылы жойылады. Негізінен жаңа өндірісті ұйымдастыру мүмкін болады, ол үшін қабықтарды жинап, әртүрлі емдік-профилактикалық әрекеттердің жаңа отандық препараттарын жасауға болатын құнды биологиялық белсенді заттарды бөлуге өңделеді. Жаңғақ қабығынан алынған фенолды қосылыстар тамақ өнеркәсібі үшін антиоксиданттардың табиғи көзі болып табылады және денсаулыққа көптеген пайдалы қасиеттерге ие. Грек жаңғақтары басқа жаңғақтарға қарағанда антиоксиданттық қабілетке ие, өйткені қабықтар негізінен лигниннен тұрады, фенолдардың күшті көзі. Зерттеулер көрсеткендей, лигнин қабықтың беріктік деңгейін сипаттайды және химиялық құрамы бойынша антиоксиданттардың көзі болып табылады. Осы ерекше сапаның арқасында еріткіш фенолдық қосылыстарды алу үшін жасушаға енуі үшін тығыз құрылымды жарып, өңдеу өте маңызды. Осылайша, фенолдық қосылыстардың жоғары өнімділігін алу үшін антиоксидантты заттарды оқшаулаудың дұрыс әдісі өте маңызды.