ГРЕК ЖАҢҒАҒЫ ҚАБЫҒЫН ӨҢДЕУ ӘДІСТЕРІНІҢ АНТИОКСИДАНТТЫ ЗАТТАРДЫҢ БӨЛІНУІНЕ ӘСЕРІН ЗЕРТТЕУ

Авторлар

  • Садуакас Айгерим Сандибеккызы "Қазақ қайта өңдеу және тамақ өнеркәсібі ғылыми-зерттеу институты" ЖШС Астана филиалы
  • Нурыш Аида Бексултановна "Қазақ қайта өңдеу және тамақ өнеркәсібі ғылыми-зерттеу институты" ЖШС Астана филиалы https://orcid.org/0000-0002-8086-3628
  • Джахангирова Гүльноза Зинатуллаевна Ташкент химия-технологиялық институты
  • Здерева Людмила Байзаковна А. Байтұрсынов атындағы Қостанай өңірлік университеті https://orcid.org/0000-0002-0167-5021

DOI:

https://doi.org/10.52269/22266070_2023_1_201

Кілт сөздер:

жаңғақ қабығы, экстракция, сығынды, эстрагент, мөлшер, концентрация

Аңдатпа

Мақалада грек жаңғағы қабығынан антиоксидантты заттардың шығуына өңдеу әдістерінің әсері туралы зерттеу нәтижелері келтірілген. Сығынды алудың технологиялық процестері мен режимдері негізделген. Ұсақталған қабықтың мөлшері, экстракция уақыты және еріткіштің концентрациясы зерттелді.

Грек жаңғағының көп бөлігі қабық пен қабықшадан тұрады, олар фенолды қосылыстарға бай құнды емес жанама өнімдер. Бұл жағдайда ядроларды тазарту сатысында алынған қабық, әдетте, өртеу арқылы жойылады. Негізінен жаңа өндірісті ұйымдастыру мүмкін болады, ол үшін қабықтарды жинап, әртүрлі емдік-профилактикалық әрекеттердің жаңа отандық препараттарын жасауға болатын құнды биологиялық белсенді заттарды бөлуге өңделеді. Жаңғақ қабығынан алынған фенолды қосылыстар тамақ өнеркәсібі үшін антиоксиданттардың табиғи көзі болып табылады және денсаулыққа көптеген пайдалы қасиеттерге ие. Грек жаңғақтары басқа жаңғақтарға қарағанда антиоксиданттық қабілетке ие, өйткені қабықтар негізінен лигниннен тұрады, фенолдардың күшті көзі. Зерттеулер көрсеткендей, лигнин қабықтың беріктік деңгейін сипаттайды және химиялық құрамы бойынша антиоксиданттардың көзі болып табылады. Осы ерекше сапаның арқасында еріткіш фенолдық қосылыстарды алу үшін жасушаға енуі үшін тығыз құрылымды жарып, өңдеу өте маңызды. Осылайша, фенолдық қосылыстардың жоғары өнімділігін алу үшін антиоксидантты заттарды оқшаулаудың дұрыс әдісі өте маңызды.

Автор өмірбаяндары

  • Садуакас Айгерим Сандибеккызы, "Қазақ қайта өңдеу және тамақ өнеркәсібі ғылыми-зерттеу институты" ЖШС Астана филиалы

    Маман, өсімдік шикізатын бастапқы өңдеу зертханасының ғылыми қызметкері

  • Нурыш Аида Бексултановна, "Қазақ қайта өңдеу және тамақ өнеркәсібі ғылыми-зерттеу институты" ЖШС Астана филиалы

    Жаратылыстану ғылымдарының магистрі, өсімдік шикізатын бастапқы өңдеу зертханасының кіші ғылыми қызметкері

  • Джахангирова Гүльноза Зинатуллаевна, Ташкент химия-технологиялық институты

    Химия ғылымдарының кандидаты, Тамақ өнімдері технологиясы кафедрасының профессоры

  • Здерева Людмила Байзаковна, А. Байтұрсынов атындағы Қостанай өңірлік университеті

    Ауыл шаруашылығы ғылымдарының кандидаты, Қостанай облыстық университетінің доценті

Қосымша файлдар

Жарияланды

2024-01-05

Журналдың саны

Бөлім

Ауыл шаруашылығы ғылымдары